• L’Os bru a l’Alt Pirineu

EL QUE NO ET POTS PERDRE

Propostes ecoturístiques

La recerca dels rastres que l’ós bru deixa al seu pas dóna molt de si. Fins i tot ens permet entrar en boniques esglésies romàniques i observar les seves pintures.

PIROS EXPLORER

Organitza expedicions de diversos dies a l’Aran i al Parc Natural de l’Alt Pirineu per observar-hi l’ós bru. Permet conèixer-ne les curiositats més cridaneres, els seus costums, els rastres que deixa al seu pas i les tècniques que utilitzen els professionals per seguir-lo i controlar-lo. Les expedicions poden durar de dos a vuit dies, a la muntanya, des d’un campament base situat a 2.000 metres d’altitud.

Tavascan (Lladorre)
692 57 87 98
A partir de 560 €


Casa de l'ós

És un centre d'interpretació per conèixer i descobrir tots els secrets de l'ós i el seu entorn. A la planta baixa hi ha un minicine que projecta un documental amb espectaculars imatges inèdites i d’alta qualitat sobre l’ós als Pirineus. La primera planta acull una exposició interactiva sobre la vida i els problemes de conservació de l’ós. Els més petits es podran comparar en alçada amb un ós de mida real i veure una cova on hiberna.

Pont, 7. Isil (Alt Àneu)
690 28 40 29 


Ecomuseu de les Valls d'Àneu

El centre neuràlgic de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu és Casa Gassia, una típica casa aneuenca del segle XVIII. L’espai expositiu mostra com era la vida domèstica durant la primera meitat del segle XX. Entre les moltes peces que s’hi exposen, al graner, s’hi pot veure un collar de punxes: s’emprava per protegir els gossos dels atacs de l’ós i els llops. L’Ecomuseu ha incorporat recentment als seus fons un morrió de cadell d’ós que col·locaven als ossalls, que empraven per a espectacles.

Camp, 22-24. Esterri d’Àneu 
973 62 64 36


MónNatura Pirineus

MónNatura Pirineus, a Son, ofereix una xerrada participativa per conèixer l’animal més emblemàtic dels Pirineus, l’ós bru, que es va extingir de Catalunya i els Pirineus centrals i orientals cap a finals dels anys vuitanta. Amb aquesta xarrada, es dóna a conèixer la morfologia de l’animal i l’evolució i l’estat de conservació de l’espècie. També expliquen el projecte de reintroducció PirosLife i del seu estat actual.

Son (Alt Àneu)
973 62 67 22
Activitat recomanada a partir dels 6 anys
4 €


L'ós a les pintures romàniques

Les pintures romàniques de les esglésies de Sant Pau i Sant Pere d’Esterri de Cardós, de Santa Maria d'Àneu i de Santa Maria de Ginestarre són un cas únic del romànic català: en aquests murals hi apareix dibuixat un ós bru substituint el tradicional lleó que acostuma a representar sant Marc a la major part de la iconografia. Terra Viva hi organitza visites guiades. És la mateixa empresa que fa l’itinerari La Selva de l’Ós, que permet reconèixer el rastre de l’ós bru al territori i la importància que té la presència del mamífer en l’ecosistema.

645 56 19 22 (Ivan Iglesias)


Terra de l'Óssa

Albert Cereza, graduat en Ciències Ambientals i apassionat de la natura, ofereix el guiatge Terra de l’Óssa. Acompanya un grup reduït de persones fins a un punt d’observació del Parc Natural de l’Alt Pirineu per intentar veure la fauna de muntanya que viu a l’hàbitat de l’ós. L’Albert col·labora amb l’equip de seguiment de la població d’ós bru, i l’itinerari transcorre per algunes de les trampes de pèl i les càmeres de parament fotogràfic que instal·la l’equip de seguiment.

627 75 32 05 (Salvatgines)
Activitat disponible d’abril a novembre
25-30 € per persona


On menjar

La Tona

Bar, celler i restaurant amb una àmplia oferta de productes de proximitat com ara embotits, formatges i carns. Hi destaquen plats més elaborats com els estofats, la cua de bou o la galta de porc. La cuina es caracteritza per oferir productes de temporada, com els bolets a la tardor.

Pl. de Santa Anna, 2. Isil (Alt Àneu)
973 08 30 55
20-25 €


Burgerplatz

En aquesta hamburgueseria d’Espot es pot degustar una desena d’hamburgueses d’excel·lent qualitat, d’entre les quals destaca la Vall d’Àssua. És una hamburguesa 100% pallaresa formada per 200 grams de vedella de Pujalt, formatge d’ovella de Surp, allioli de Llessui i pa d’Esterri d’Àneu.

Ctra. de Sant Maurici, 11. Edifici La Pleta, local 4. Espot
973 25 06 54
A partir de 12 €


On dormir

Estanys Blaus

Aquest hotel es troba en el marc incomparable del petit nucli de Tavascan. Des de les terrasses, els balcons i el jardí es pot gaudir del relaxament i el privilegi de tenir al davant un magnífic paisatge pirinenc, envoltat de boscos i muntanyes. L’hotel alberga el restaurant Llacs de Cardós, que ofereix cuina típica de muntanya amb productes del país com la vianda, la truita de riu de Tavascan o la carn de corder a la llosa. Hi destaquen també les postres casolanes.

Únic, s/n. Tavascan (Lladorre)
973 62 31 78 / 665 82 59 52
Habitació doble amb esmorzar: a partir de 85 €


Casa Mora

És una antiga casa pairal del segle XVII que ha estat catalogada per la Generalitat com a bé cultural d’interès local. El seu estil tradicional i la seva ubicació privilegiada la converteixen en un lloc ideal per gaudir del descans i d’un turisme rural de qualitat, en un ambient familiar.

Arrós (Esterri de Cardós)
973 62 32 22 / 658 55 00 61
Cap de setmana (4 persones): a partir de 215 €


Els 10 del 2021

Crèdits fotografies: Ós a l’Alt Pirineu: Òscar Rodbag, Piros Explorer, Turisme Pallars Sobirà i Ieltxu Azkarate - Torroella de Montgrí: Roger Rovira, Francesc Ferrer i Adriana Olsina - Paisatge dels Genis: Rafael López-Monné, Jordi Play i Adriana Abella - Miravet: Rafael López Monné i GettyImages - Les Garrigues: Tente Manzano, Rafael López Monné, Jordi Bas i Jorge Lázaro - L’Empordanet: Dolors Gibert, Josep Casanova i Ajuntament de la Bisbal d'Empordà - El Cinquè Llac: Maria Rosa Vila i Rafael López Monné - El Garraf: EDMAKTUB, Cecília Lorenzo, Maria Rosa Vila i Associació Cetàcea - Valltorta-Gassulla: Alejandro Bernat, Carme Ripollés i Patronat Provincial de Turisme de Castelló - Vall d’Àger: Magí Sanjosé, Francesc Muntada, Salvador Ribas i Jordi Bas