Deu experiències úniques impulsades per gent inspiradora. Deu propostes que cal conèixer.

Hem recorregut Catalunya i les Illes Balears durant tot un any per presentar-vos les deu destinacions que no podeu deixar de visitar aquest 2020.

1
Cellers d'autor al peu de l'Albera

Descobrim les iniciatives que donen nova vida a la viticultura altempordanesa

Una nova manera d’entendre la vinya ha madurat a l’Albera, a l’Alt Empordà, i els seus fruits es recullen en forma d'enoturisme sostenible i respectuós amb el seu entorn. Un reguitzell d'iniciatives nascudes de la mà d’una nova generació de vinyataires i enòlegs conjuntament amb els cellers més tradicionals, donen fe que la viticultura, en els darrers vint anys, ha recuperat l'autoestima al territori fins a arribar al prestigi del que gaudeix, actualment, la DO Empordà.

Ho podeu comprovar aquest any 2020 amb la visita als cellers, que no només desenvolupen una nova manera d’entendre la viticultura, sinó que també obren les seves portes, per donar a conèixer el producte i que el visitant experimenti un contacte més directe amb el terrer. I, evidentment, tastant els seus excel·lents vins. Reserveu-vos el mes d’abril per viure el Vívid, el festival que us maridarà el vi amb la màgia, la música o el paisatge, entre d’altres.

EN VOLS SABER MÉS?

Oficina de turisme

Patronat de Turisme Costa Brava Girona
Tel. 972 20 84 01
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
https://ca.costabrava.org/

2
Delta del Llobregat, enmig del verd metropolità

És l'espai natural més accessible i planer per a les famílies amb nens

D’entre les destinacions emergents, el delta del Llobregat és sens dubte l’abanderada de la sostenibilitat metropolitana. Maresmes, pinedes i camps de carxofes conformen un veritable dic de contenció davant l’expansió urbanística. A més, asseguren el valor ecològic del territori i garanteixen l’esbarjo dels ciutadans que gaudeixen d’un espai natural que tenen a tocar de casa. La reserva de natura del delta del Llobregat és una via d’escapament única, sobretot per als habitants dels nuclis urbans del voltant: Barcelona, l’Hospitalet, Cornellà, Sant Boi, el Prat, Viladecans i Gavà.

Alhora és una opció excel·lent per als que passen un cap de setmana a Barcelona, i es volen reservar un matí de contacte amb la natura i l’agricultura de proximitat. Aquests són els dos reclams principals d’una destinació que heu de visitar aquest 2020 abans que corri la veu del paradís que tenen a tocar de casa més de dos milions de persones.

3
El Bages, a dins del túnel del temps

Aquest territori de la Catalunya Central està despertant de la hibernació turística

Gràcies a la creació del Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central —amb reclams tan poderosos com les coves del Toll i la muntanya de sal de Cardona—, les propostes enoturístiques singulars dels cellers de la DO Pla de Bages i l'aposta pels productes autòctons, el territori està despertant de la hibernació turística. És una bona idea començar aquí el periple per un territori considerat un dels millors llocs del món on gaudir d'una geologia singular i única. On, a més, comença a despuntar l’enoturisme gràcies a un bon grapat de cellers, tots familiars i amb vinya pròpia. No dubteu més: El 2020 és ideal per veure com la papallona surt del capoll.

En vols saber més?

Oficina de turisme

Consell Comarcal del Bages
Tel. 93 693 03 96
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
http://bagesturisme.cat/

4
El safrà arrela a la Conca de Barberà

La recuperació del safrà és un exemple més de les iniciatives que reivindiquen la comarca

Els atractius turístics de la Conca de Barberà, un territori que ha crescut a l’ombra —colossal, omnipresent— del monestir de Poblet, no es poden entendre sense les persones que els gestionen: habitants de la comarca que la fan créixer de manera compromesa, respectuosa i sostenible. De fet, allò que els monjos van engegar de manera respectuosa i efectiva —el cultiu de la vinya i altres conreus agrícoles, així com l’explotació racional del bosc de Poblet— és avui dia material delicat en mans de divulgadors, emprenedors i pagesos que, coneixedors del seu valor, treballen per al seu manteniment.

A la vegada, n’han fet un aparador de la comarca i han aconseguit que el focus del turisme hi posi també la seva mirada. Tot plegat fa, de la Conca de Barberà una destinació imprescindible per a aquest 2020.

En vols saber més?

Oficina de turisme

Turisme Conca de Barberà
Tel. 977 86 12 32
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
http://www.concadebarbera.info/la-conca-de-barbera

5
Banys de bosc a les Guilleries

Aquí van començar els banys de bosc, la tendència que s'està estenent per Catalunya

Segur que n'heu sentit a parlar, dels banys de bosc. És una activitat que permet beneficiar-se de les propietats terapèutiques dels boscos madurs. L'associació Sèlvans va ser la pionera a introduir aquesta pràctica japonesa al nostre país. I ho va fer a les Guilleries.

Les muntanyes d’aquest massís, sovint eclipsades per les neus del Pirineu més alt o pel glamur del Montseny veí, ofereixen també moltes bondats: aquí, els boscos i les aigües són guaridors. És aquí on va començar tot, doncs. I per això us recomanem anar-hi aquest 2020. Hi haurà un abans i un després del vostre primer bany de bosc a les Guilleries!

En vols saber més?

Oficina de turisme

Oficina de Turisme can Rovira
Tel. 972.86.96.86
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
https://www.santhilari.cat/oficina-de-turisme

6
La ruta del pa al Lluçanès

L'autenticitat rural d'aquest territori t'enamorarà

És, la vida bucòlica del camp, un reclam turístic? I tant! Al Lluçanès ho han descobert a temps i aposten pels seus productes autòctons, com el blat forment, l'ingredient estrella d'un pa deliciós i únic. Encara poc coneguda per tothom, es diu que la comarca del Lluçanès és l’Ombra d’Osona, el Bages, el Berguedà i el Ripollès, les comarques veïnes. En aquest altiplà amagat hi ha tretze municipis i prop de set mil persones que conviuen entre l’essència agrícola i ramadera, i els reptes del present.

Propi d’un tarannà humil, els seus habitants acostumen a dir que no hi ha res. És veritat que es troba entre el Ter i el Llobregat, entre el Pirineu i el Montseny, entre les capitalitats de Manresa i Vic. Però és precisament per això que és un lloc sorprenent i, sobretot, real.

En vols saber més?

Oficina de turisme

Oficina de Turisme del Lluçanès
Tel. 938 56 01 00
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
https://www.pratsdellucanes.cat

7
Menorca, del cel a la terra

L'illa potencia l’astroturisme i referma l’aposta per la sostenibilitat

Per gaudir de la natura, d’unes nits netes i clares i per contemplar el fascinant espectacle del cel estrellat, aquesta reserva de la biosfera és una destinació eco turística excepcional. L’illa de Menorca també és única per descobrir i assaborir els fruits de la terra i el mar i uns productes agroalimentaris que mantenen viva la singularitat del territori.

Formant part de la llista de les 100 destinacions turístiques més sostenibles del món per a l’organització internacional Green Destinations, els seus mèrits van més enllà de la terra. El cel nocturn de l’illa és fascinant i la contemplació d’estrelles és un atractiu afegit que la declara reserva Sarlight des del gener del 2019 i obre les seves portes a una nova oferta turística. 

En vols saber més?

Oficina de turisme

Oficina de Turisme de Menorca
Tel. 34 971 368 67 

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
www.menorca.es

8
Secrets d'alçada al Pallars Jussà

La vinya es recupera amb força a les muntanyes del Pallars Jussà

Menys coneguda que altres comarques del Pirineu i considerada una tradicional comarca de pas, el Pallars Jussà s’està reivindicant com una destinació singular per fer-hi una llarga estada. De motius, no n’hi falten: una gastronomia amb els vins com a punta de llança, una història apassionant i un paisatge geològic reconegut al món.

Els seus promotors, administracions públiques i emprenedors locals i externs, aprofiten el ric llegat del passat per construir un futur millor, conscient i sostenible, que volen compartir amb els visitants. Una descoberta imprescindible per a aquest any 2020, per veure els fruits del seu despertar com a destinació.

En vols saber més?

Oficina de turisme

Oficina de Turisme Comarcal del Pallars Jussà
Tel. 973 653 470
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
www.pallarsjussa.net

9
La Ribera d’Ebre en flor

El fruiturisme és una nova tendència que converteix la comarca en una destinació molt atractiva

Amb una de les hortes més fèrtils del Principat, la Ribera d'Ebre ha anat agafant protagonisme progressivament gràcies a un espectacle efímer: la floració dels arbres fruiters. La comarca viu al ritme dels tempos de la natura, ja que en aquest racó del sud del Principat encara es pot viure al ritme de les estacions de l'any segons el calendari de pagès.

Avui dia, quan s'acaba l'hivern i els arbres fruiters esclaten, a la Ribera d'Ebre hi arriben centenars de curiosos per captar totes les gradacions del paisatge: el blanc i el rosat de les flors, i el verd tendre de les primeres fulles que ja deixen intuir l'arribada del bon temps. Un moment meravellós de la natura domesticada que cal viure un cop a la vida. Per què no fer-ho aquest 2020?

En vols saber més?

Oficina de turisme

Oficina del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Tel. 977 40 18 51
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
www.riberaebre.org

10
Àssua és nom de dona

Les dones lideren en aquesta vall pirinenca el despertar cap un turisme pioner i sostenible

Àssua és la vall més petita del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, però hi estan passant coses molt grans. En aquest racó del Pallars Sobirà, prou menut per recórrer'l pels corriols tradicionals en un parell de dies, les dones emprenedores obren camí cap a un turisme sostenible i creatiu que marcarà tendència.

Aneu-hi aquest any 2020 i coneixereu la feina de la pastora Anna Plana, menjareu en restaurants capitanejats per cuineres que aposten pels productes del territori, descobrireu les formatgeres Clara Ferrando i Judit Orteu i entrareu en la Botiga més Petita del Món. Una destinació imprescindible per també gaudir de la muntanya del Montsent, que encapçala la vall i canvia d'aspecte en cada estació de l'any.

En vols saber més?

Oficina de turisme

Ajuntament de Sort
Tel. 973 620 010
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
www.sort.cat


Els 10 del 2020

Crèdits fotografies: Albera: Roger Rovira - Bages: Sergi Boixader i Jordi Bas - Conca de Barberà: Jaume Martell  i Joan Cartanyà - Delta del Llobregat: Òscar Rodbag i Robert Ramos - Guilleries: Òscar Rodbag - Lluçanès: Òscar Rodbag - Menorca: Antoni Cladera, Manel Soria i Joan Mercadal - Ribera d'Ebre: Rafael López Monné - Pallars Jussà: Maria Rosa Vila i Magí Sanjosé - Vall d'Àssua: Rafael López Monné