• Lluçanès

EL QUE NO ET POTS PERDRE

Pa, formatge, coca i llonganissa

Us presentem les tres rutes que es poden fer al Lluçanès que donen a conèixer productes locals boníssims i ben arrelats al territori.

Ruta del Pa

Aquest itinerari agrupa tres punts clau de l'elaboració del blat forment: la finca d'Oristà, on es conrea; l'antic molí fariner de Puig-oriol, i un forn de pa, on s'elabora i es cou. Aquesta ruta, que és guiada pels mateixos propietaris dels espais, s'ha de reservar prèviament i es fa per a grups de mínim 6 persones. Dura unes 4 h i té 38 km. Si no es vol fer sencera, hi ha la possibilitat de visitar només 1 o 2 espais.

Mas Terricabras. Oristà 

699 71 38 26

Adults: 15 €; infants: 5 € (si es fa sencera).


Ruta de la Llet

Un recorregut per descobrir l’origen de la llet i els formatges, de la granja al plat. Es poden conèixer explotacions ramaderes de vaques, cabres i ovelles, i també els obradors de formatge i altres productes làctics. Són el Soler de n’Hug a Prats, Formatges Betara a Sant Boi i Formatges de Lluçà.Cada explotació ramadera ofereix períodes visitables diferents. És imprescindible fer reserva a les explotacions ramaderes que es vulguin visitar.

El Soler de n’Hug 

669 42 23 52

Formatges de Lluçà

619 72 80 79

Formatges Betara

93 888 08 52


Ruta de la Coca i la Llonganissa

La coca i la llonganissa són dos productes que acostumen a menjar-se per separat, però a Prats de Lluçanès formen una combinació de dolç i salat que ja s'ha convertit en una tradició. La Ruta de la Coca i la Llonganissa, que es fa per lliure, reivindica aquesta sorprenent —i deliciosa— combinació amb la visita per lliure als vuit establiments del poble que elaboren aquests productes.

Oficina de Turisme de Prats del Lluçanès 

93 856 01 00

On menjar

Cal Trumfo

Situat a la Torre d’Oristà, us sorprendrà la seva ubicació en un polígon i la decoració elegant de l’interior. Cuinen productes ecològics i de proximitat, i sobretot del Lluçanès: pa del forn Pujals de Sant Boi, embotits i botifarra de Cal Toni de la Torre, postres artesanes de Sant Eulàlia i melmelades de Cal Benet d’Alpens.

Oest, 2. La Torre d’Oristà (Oristà)
93 812 91 29
Menú: 14 €; carta: uns 25 €.


La Fonda d’Alpens

Local molt agradable i tradicional al bell mig d’Alpens. Cuina casolana amb productes de proximitat i del Lluçanès. Amb embotits del mateix poble: Vilardaga, Cruells i Camprubí. També s’adapten a la temporada i per això no us ho podeu perdre si és temps de bolets.

Placeta, 4. Alpens
93 857 80 37
Menú diari: 13 €; carta: entre 17 i 25€.


On dormir

Mas les Vinyes

És una oportunitat per conèixer aquest projecte de permacultura al Lluçanès. A més de produir fruita i verdura ecològica i promoure la permacultura a través de tallers, també ofereixen diversos espais per dormir. Un espai de bioconstrucció i una iurta situada en un entorn privilegiat.

Mas les Vinyes. Sant Martí d’Albars
644 50 85 32
Espais familiars, fins a 4 persones, amb esmorzar inclós: a partir de 75 €; espais per a grups de 5 a 12 persones, amb esmorzar: a partir de 125 € | ! El preu de l'estada inclou una visita al projecte agroecològic.


Masia Escrigas

Masia Escrigas. Situada a Merlès, ofereix dues possibilitats d’allotjament, una casa per a 20 persones i una altra per a 8 persones, les dues amb accés a la piscina. Disposen d’hort propi i ofereixen la possibilitat d’omplir la nevera amb els seus productes i d’altres de proximitat.

Ctra. de Puig-reig a Prats de Lluçanès, km 14. Santa Maria de Merlès.

619 10 72 44
Cap de setmana (2 nits): 80 € per persona.


Els 10 del 2020

Crèdits fotografies: Albera: Roger Rovira - Bages: Sergi Boixader i Jordi Bas - Conca de Barberà: Jaume Martell  i Joan Cartanyà - Delta del Llobregat: Òscar Rodbag i Robert Ramos - Guilleries: Òscar Rodbag - Lluçanès: Òscar Rodbag - Menorca: Antoni Cladera, Manel Soria i Joan Mercadal - Ribera d'Ebre: Rafael López Monné - Pallars Jussà: Maria Rosa Vila i Magí Sanjosé - Vall d'Àssua: Rafael López Monné