• Conca de Barberà

EL QUE NO ET POTS PERDRE

Cinc curiositats sobre el safrà

1

Per aconseguir un quilo de safrà, calen aproximadament 250.000 flors. El procés d'obtenció i sembra del safrà passa per diferents processos, tots completament artesanals. Una de les raons que el preu del safrà sigui tan alt és per tot l’esforç manual que implica.


2

Només es pot conrear safrà en un mateix terreny durant quatre o cinc anys consecutius. La rosa del safrà esgota el terreny on és conreada. Un cop passat aquest temps, cal esperar una dècada per tornar a plantar-hi safrà. Els agricultors aprofiten per plantar-hi altres cultius.


3

El safrà és una planta que no té llavors. El cultiu del safrà comença amb la plantació d’un bulb o ceba mare, que generarà nous bulbs. En un metre quadrat de terreny poden plantar-se fins a trenta bulbs a una distància aproximada de deu centímetres.


4

El safrà tenia molts usos, a banda de ser un apreciat condiment. A l’Iran, els pergamins eren tenyits amb safrà. En aquesta civilització es creia que la blancor total del paper afeblia la vista. Per aquest motiu, recorrien a l'aigua de safrà, amb la qual humitejaven els documents.


5

Enric VIII d’Anglaterra va ser un dels grans fanàtics del safrà. Aquell rei el considerava una espècia única que havia de cuidar-se i respectar-se. Per això, va prohibir utilitzar-la a les dones per tenyir els cabells i als homes per fer el mateix amb les seves túniques.

On menjar

Cal Travé

Un restaurant històric de la comarca, que destaca per l’ús de verdures del seu propi hort ecològic. El pa també és d’elaboració pròpia, i ofereixen el vi del celler familiar, Sanstravé. També disposen d’un allotjament de turisme rural, Cal Gasset. Ctra. de Montblanc a Artesa, 56. Solivella | 977 89 21 65


Ca la Montserrat

Un restaurant de menjar casolà que ofereix cuina de temporada, brasa, guisats i bolets. Av. de Sant Antoni, 30. Vilanova de Prades | 977 86 90 18 | Menú: 12 € (entre setmana) o 17,90 € (caps de setmana i festius).


On dormir

Ca la Nuri

Allotjament rural independent amb capacitat per a quatre persones ubicat en un poble de poc més de cinquanta habitants. La propietària, Núria Alba, té el seu taller de ceràmica annex a la casa i l’obre als visitants. Raval de la Font, 7. Senan | 977 87 73 01. Cap de setmana: 180 €


Font de l’Oca

Allotjament ubicat al peu del Paratge Natural de Poblet, en una antiga masia rehabilitada que disposa d’un jardí excepcional. Les Masies de Poblet, s/n. L’Espluga de Francolí | 639 32 80 70| Habitació doble amb esmorzar: 98 €.


Oficina de turisme

Turisme Conca de Barberà
Tel. 977 86 12 32
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
http://www.concadebarbera.info/la-conca-de-barberaEls 10 del 2020

Crèdits fotografies: Albera: Roger Rovira - Bages: Sergi Boixader i Jordi Bas - Conca de Barberà: Jaume Martell  i Joan Cartanyà - Delta del Llobregat: Òscar Rodbag i Robert Ramos - Guilleries: Òscar Rodbag - Lluçanès: Òscar Rodbag - Menorca: Antoni Cladera, Manel Soria i Joan Mercadal - Ribera d'Ebre: Rafael López Monné - Pallars Jussà: Maria Rosa Vila i Magí Sanjosé - Vall d'Àssua: Rafael López Monné